Rauhaton rauha: Suomalaiset ja sodan päättyminen 1944-1950RAUHATON RAUHA: SUOMALAISET JA SODAN PÄÄTTYMINEN 1944-1950
Tekijä: Ville Kivimäki ; Kirsi-Maria Hytönen (toim.)
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Vastapaino (2015)
Tuotetunnus: 9789517685344


Päivämäärä:03.04.2018
Arvosana:
Otsikko:Mielenkiintoista tietoa sodanjälkeisestä arjesta
Arvostelu:Kirjan siviilien arkea kuvaavat artikkelit ovat mielenkiintoisia. Tosin merkittävä osa Suomeen kansaa, sodan vastustajat ja vasemmisto (jota kirjassa kutsutaan äärivasemmistoksi) oli haluttu unohtaa lähes tyystin, paitsi vaarallisena elementtinä. Kirja edustaa oikeistolaista historiakirjoitusta, joka pyrkii oikeuttamaan, pienistä kriittisistä huomioistaan huolimatta, suomalaisten ja saksalaisten natsien Neuvostoliittoa vastaan käymän hyökkäyssodan.
Teoksen ideologista ja propagandistista luonnetta kuvaa myös se, että useissa artikkeleissa kerrotaan neuvostoliittolaisten sotilaiden siviileihin sodan jälkeen kohdistamista väärinkäytöksistä ja julmuuksista, mutta vaietaan tyystin läntisten voittajavaltioiden sotilaiden vastaavista toimista. Liioin artikkelissa ei tehdä eroa natseja aktiivisesti tukeneiden siviilien ja muiden siviilien välillä. Suomalaisten sotarikollisten saamia lieviä tuomioita kirjoittajat paheksuvat. Kirjassa vaietaan myös suomalaisten sodanvastustajien vainosta, kidutuksesta ja kuolemantuomioista.

Päivämäärä:05.02.2017
Arvosana:
Otsikko:Tärkeä kirja sodanjälkeisestä Suomesta
Arvostelu:Rauhaton rauha syventää tietoa sodanjälkeisen Suomen henkisestä ilmapiiristä ja käytännön ponnistuksista kohti parempaa ja normaalimpaa elämää. Helppo ei tämä uusi alku ollut, monestakaan syystä.

Kirja perustuu paljolti tutkimustietoon, mutta teksti on miellyttävää ja helppolukuista. Käytännön ongelmien ja ratkaisujen kuvaamisen lisäksi käsitellään kiitettävän paljon tunneilmastoa.
Uutta tietoa minulle oli muun muassa evakkoina tulleiden ortodoksien kohtelu ja suhtautuminen heidän uskontoonsa.
Jonkin verran teksteihin sisältyy toistoa, mutta ei kertaus pahaa tee. Tärkeä ja hyvin tehty kirja.

Päivämäärä:02.05.2017
Arvosana:
Otsikko:Rauhaton rauha / MUV
Arvostelu:Hyvä, uuden näkökulman käytyihin sotiin tuova teos. Sitä voi käyttää myöhemmin perustietojen tarkistukseen vahvojen lähdeaineistojensa ansiosta.

Päivämäärä:29.12.2015
Arvosana:
Otsikko:Rauhaton rauha
Arvostelu:Erittäin mielenkiintoista tietoa ns.vaaran vuosista, hyvin kirjoitettu.