Vanhuus : helpottava, huolestuttava, kiinnostavaVANHUUS : HELPOTTAVA, HUOLESTUTTAVA, KIINNOSTAVA
Tekijä: Antti Eskola
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Vastapaino (2016)
Tuotetunnus: 9789517685450


Päivämäärä:07.09.2016
Arvosana:
Otsikko:Vanhuudesta huumorillakin
Arvostelu:Antti Eskola, 82-vuotias entinen sosiaalipsykologian professori, on kirjoittanut kiinnostavan ja osittain hauskankin kirjan Vanhuus. Helpottava, huolestuttava, kiinnostava. Kokenut opettaja ei ehkä ole tarkoittanut kirjaansa oppikirjaksi vanhenemisesta ja sen tuottamista vaivoista tai iloista mutta silti kirjaa voi lukea vähintäänkin kokemusasiantuntijan kirjoituksena siitä, mitä tarkoittaa, että elämä opettaa, jos ei muuta niin hiljaa kävelemään . Eskola jatkaa kirjassaan 1960-luvulla aloittamaansa kapitalismikritiikkiä : Koko kapitalistinen markkinatalous on minusta suuri vääryyksiä tuottava kone. (mt., 117). Hän kuvaa erityisesti, minkälaisia vääryyksiä kapitalismi tuottaa vanhusten elämässä.
Kirjassa on vitsejäkin, joilla Eskola keventää hankalien asioiden käsittelyä. Erektiovaikeuksista kirjoittaessaan hän kertoo vitsin miehestä, joka ajaa moottorikelkalla piikkilankaan ja kertoo myöhemmin, että hänestä tuli kolmesataaprosenttinen impotentti: Munat jäi piikkilankaan, etusormi katkesi ja purin kielenkin poikki. Vanhenevilla miehillä, jotka eivät ole vielä ajaneet piikkilankaan, ei siis ole hätäpäivääkään seksiasioissa.
Jostakin syystä Eskolan kirjasta tehdyissä lukuisissa lehtijutuissa tai muissa jutuissa, ei ole puhuttu mitään tästä, tai monista muista hänen virkistävistä huomioistaan. Ehkäpä siksi, että vanhuksien ajatellaan lausuvan syvällisiä ja yleviä ajatuksia, eikä törkeitä vitsejä tai hyveellisten ihmisten mieltä pahoittavia ja vastahankaisia ajatuksia kuolemasta, uskosta, yhteiskunnasta tai vanhuuteen liittyvistä uskomuksista. Yksi uskomus jota Eskola erityisesti löylyttää on se, että vanhukset haluavat elää omassa kodissaan. Tähänhän Rovaniemenkin vanhusten hoidossa noudatettava linja: laitospaikkojen vähentäminen ja kotonasumisen tukemisen lisääminen perustuvat. Millä perusteilla hän tätä uskomusta löylyttää? Vastaus löytyy kirjasta.

Päivämäärä:23.09.2016
Arvosana:
Otsikko:K60 kirjallisuuden merkkiteos
Arvostelu:Pitkän uran tehneellä professorilla on tärkeää sanottavaa vanhuudesta. Näkemyksensä hän jäsentää selkeästi ja hyvin henkilökohtaisella otteella. Kirjan kantavana teemana on se, että vanhuudessa ihminen on ehkä yksilöllisimmillään, onhan silloin ajattelussa toiminnassa mukana koko eletty elämä. Tämän kirjoittaja tuo vahvasti esiin. Kirjoitusote on paikka paikoin ehkä hieman oppimestarimainen, mikä tosin tuntuu luontevalta. Ote on myös rehellinen, kun hän kuvaa vanhuuden vaivojen kehittymistä ja niiden kanssa elämistä. Ja mikä tärkeää, kirjasta puuttuu kaikki tekopirteä vanhuuden autuuden ylistys. Onneksi mukaan mahtuu myös vanhenemisen humoristisia piirteitä. Parhaiten kirjan viesti menee perille ikäihmiselle ja toivottavasti myös sellaisille, jotka haluavat ymmärtää lähipiirinsä vanhuksia entistä paremmin.

Päivämäärä:09.02.2017
Arvosana:
Otsikko:Vanhuus
Arvostelu:Kirja on vasta noin puolessa välissä, ja olen aivan myyty! Olemme 78-vuotias aviopari, ja'vanhuus' tuli kyllä kuin puskista kaikkine lisukkeineen. Eskolan rauhallisen realistinen - sekä hillityn humoristinen - tapa kuvailla ko. elämän vaihetta on virkistävä. Lohdullinen. Kun itse on ollut suhteellisen aktiivinen ihminen, ja nyt yhtäkkiä laahustelee ainaisen oudon väsymyksen kynsissä, tuntuu todella helpottavalta kuulla ettei se välttämättä tarkoita mitään muuta kuin sitä, että olet VANHA. Et sairas. Kun joku nimi kesken kaiken kieltäytyy tulemasta 'ulos', vaikka juuri olit sen sanomaisillasi, ei sekään ole vielä Alzheimeria, vaan yksinkertaisesti sitä ettet enää voi muistaa kaikkien entisten tuttaviesi nimiä! Loistava opas rauhalliseen vanhenemiseen ja sen mukanaan tuomien rajoitteiden hyväksymiseen.

Päivämäärä:25.08.2016
Arvosana:
Otsikko:Kaihtamatonta vanhuuden mietiskelyä
Arvostelu:Antti Eskolan kirja pohtii vanhaksi tulemisen ongelmia kaihtamatta mitään kipukohtia. Mutta juuri siksi se myös antaa valoa vanhan ihmisen arkeen: omat tuntemukset ovatkin tavallisia, omat vaivatkaan eivät enää esteitä elämänilolle. Helpotus on ehkä kirjan lukemisen paras seuraus, sillä tällainen korulauseista ja elämänohjeista vapaa teos toimii hyvin juuri siksi, että se tekee vanhuuden vaivoista ja huolista luonnollisia: miksi siis niiden parissa kipuilla, kun voisi keskittyä yhä elämän kiinnostavuuteen, myös omien vaivojen rauhalliseen tarkasteluun? Onhan tosiasioiden tunnustaminen tunnetusti kaiken viisauden alku. Myös kaiken mielenrauhan.

Päivämäärä:02.09.2016
Arvosana:
Otsikko:Kiinnostavaa pohdintaa vanhuudesta
Arvostelu:Eskola on jaotellut kirjansa dialektisella metodilla. Teesi = vanhuuden helpottavat asiat, antiteesi = huolettavat seikat, synteesi = kiinnostava vanhuus. Pohdiskelu on pääosin kiinnostavaa, ja tukeutuu Eskolan omien kokemusten lisäksi vahvasti tieteelliseen tutkimukseen. Joitakin hassuja ennakkoluuloja tulee esiin: Eskola pitää kävelysauvoja hullutuksena eikä käytä sähköpostia eikä sosiaalista mediaa. Ateistia häiritsee Eskolan usko ja siihen liittyvät pohdinnat. Olisin myös mielelläni lukenut Eskolan ajatuksia eutanasiasta. Voin suositella Eskolan kirjaa itseni kaltaisille juuri eläköityneille ihmisille, joilla vanhuus on edessä.

Päivämäärä:11.10.2016
Arvosana:
Otsikko:Lukemisen arvoinen analyysi vahuudesta
Arvostelu:Eskolan kirja vanhuudesta on mielenkiintoista luettavaa. Hän kykenee tutkijana asettamaan vanhuuden ilmentymät laajempiin yhteyksiinsä tukeutuen tutkimukseen, omaan ajatteluunsa ja sen muutoksiin. Tällaisena 70 vuotta ylittäneenä lukijana monet kysymykset muuttuivat kiinnostaviksi. Kirjan uudet näkökulmat toivat moniin asioihin helpotusta vaikka huolestuttaviakin kysymyksiä jäi. Kirja on otsakkeensa alaotsakkeineen ansainnut.

Vaari mallia 1945

Päivämäärä:30.12.2016
Arvosana:
Otsikko:Oli niin hyvä, että ostin!
Arvostelu:Lainasin kirjan Haukilahden kirjastosta ja luin sen melkein siltä istumalta. Se oli minusta niin hyvä, että päätin ostaa kirjan voidakseni kommentoida sitä Eskolalle, sillä minun, joka olen hivenen kirjoittajaa nuorempi, kokemukset olivat osittain erilaisia. Kirjaston kirjaan kun ei voi tehdä merkintöjä!

Päivämäärä:28.09.2016
Arvosana:
Otsikko:Upeaa, entinen opettajani!
Arvostelu:Olen ollut Antti Eskolan oppilaana ja hänen kirjojensa tenttijänä. Sosiologian tutkimusmenetelmät I ja II. Nyt olemme molemmat eläkeläisiä. Eskolan neljän ja puolen metrin sääntö on aivan huippuälykäs - niinkuin on tämä mieskin.
Kiitos, Antti, erittäin terävästä vanhuuden analyysistäsi.

Päivämäärä:05.09.2016
Arvosana:
Otsikko:VANHUUS
Arvostelu:Rakastan pohtijoita!

Professori Antti Eskolan teos avaa pohdintojen kautta vanhalle elämän eri alueita. Me saamme voimiemme mukaan osallistua seuraelämään, keskusteluihin, kirjoittaa ajatuksiamme, olla kriittisiä, rakastua, nauraa, ottaa oma tilamme. Me voimme myös hyväksyä suruverhon, joka välillä peittää elämämme ikkunan.

Päivämäärä:20.02.2017
Arvosana:
Otsikko:Vanhuus
Arvostelu:Erittäin mielenkiintoinen kirja. Paikotellen vähän tylsä , johtuen Eskolan kovin tieteellisestä tekstistä. Voin suositella kirjaa ainakin niille, jotka ovat eläkkeelle jäämässä tai jo eläkkeellä. Samoja havaintoja olen itsekin tehnyt vanhuudesta kuin Eskolakin.

Terveisin Raija Helsingistä

Päivämäärä:29.08.2016
Arvosana:
Otsikko:Huolestumisesta innostukseen
Arvostelu:Henkevää, mutta helppoa lukemista kesäksi ja alkavaan syksyyn - myös omaan vanhuuteen. Opiksi jokaiselle ikäihmisille, mutta myös heidän kanssaan työskenteleville. Rehellistä ja analysoivaa tekstiä, joka antaa ajattelemisen aihetta. Suosittelen.

Päivämäärä:29.09.2016
Arvosana:
Otsikko:Vahvaa puhetta
Arvostelu:Harvoin voi lukea näin henkilöhtaista, mutta samalla tarkoin perusteltua tekstiä.

Suosittelen kaikille, erityisesti ikäihmisille ja ikäihmisten kanssa työskenteliville.

Kiitos Antti.

PeK

Päivämäärä:02.09.2016
Arvosana:
Otsikko:Konstailematon lukunautinto
Arvostelu:Sisältö täyttä asiaa. Ilmaisukieli nautintoherkkua.
Huumorilla maustaminen tekee tekstistä
mielenhyvitysnektaria, Iso kiitos.

Päivämäärä:20.10.2016
Arvosana:
Otsikko:Hyvää Kirja
Arvostelu:Antti Eskola osaa kirjoittaa Vanhuudesta. On myös kokemusta
asiasta.Kansan Uutisten alennusprentista ei ollut tilaukssa mitään

Päivämäärä:20.10.2016
Arvosana:
Otsikko:Hyvää Kirja
Arvostelu:Antti Eskola osaa kirjoittaa Vanhuudesta. On myös kokemusta
asiasta.Kansan Uutisten alennusprentista ei ollut tilaukssa mitään

Päivämäärä:24.08.2016
Arvosana:
Otsikko:elämys
Arvostelu:Raikas ja helposti lähestyttävä kirja, vastasi 100% omaa arvomaailmaani. Hyvä Eskola!

Päivämäärä:30.08.2016
Arvosana:
Otsikko:Tässä iässä
Arvostelu:Oikein hyvä, luen jo toista kertaa putkeen! Olen 67 v, se varmaan vaikuttaa.

Päivämäärä:11.03.2017
Arvosana:
Otsikko:Vanhuus
Arvostelu:Kiinnostava, positiivinen. Realistinen,
mutta rohkaiseva.

Päivämäärä:19.08.2016
Arvosana:
Otsikko:Keski-ikäisille
Arvostelu:Olen ehkä väärää kohderyhmää, kun olen kirjailijan kanssa samanikäinen. Sujuvasti kirjoitettu tietysti, mutta odotin hieman vähemmän omaan napaan tuijottavaa otetta.

Päivämäärä:12.10.2016
Arvosana:
Otsikko:vanhuus
Arvostelu:Todella ajatuksia herättävä kirja.
Hyvä ja antoisa.

Päivämäärä:02.08.2017
Arvosana:
Otsikko:Hyvä kirja
Arvostelu:Hyvä kirja