Eläketurma : miksi Suomeen tarvitaan uusi sukupolvisopimusELÄKETURMA : MIKSI SUOMEEN TARVITAAN UUSI SUKUPOLVISOPIMUS
Tekijä: Teemu Muhonen; Jari Hanska
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Vastapaino (2016)
Tuotetunnus: 9789517685726


Päivämäärä:20.01.2017
Arvosana:
Otsikko:Jokaisen pitäisi lukea!
Arvostelu:Eläkejärjestelmän synty on selostettu hyvin. Eläkelupausta suurten ikäluokkien kannalta on myös osattu selostaa kiihkottomasti. Samoin nykyjärjestelmän kestämättömyys nykyisten keski-ikäisten ja nuorten kannalta selitetään selkeästi.

Eläkepommin, jonka jo 80 -luvulta lähtien on pelätty räjähtävän, on nyt räjähtänyt. Eläkemenot ovat kymmenessä vuodessa kasvaneet reilulla kymmenellä miljardilla vuodessa. Tämä katetaan perimällä työssäkäyviltä huimasti suurempia veroja kuin vielä 10 vuotta sitten perittiin. Nämä kaikki menevät eläkkeiden maksuun, kun samaan aikaan leikataan lapsilta, sairailta, kouluilta, tienpidosta jne.

Mutta em. ei näy mitenkään julkisessa keskustelussa. Pitäisi näkyä, ehdottomasti.

Teoksen sanomaa on julkisuudessa lytätty. Vaikka osa tuosta kritiikistä olisi tottakin, ei se poista Eläketurmassa kerrottua suurta kuvaa. Kannattaa lukea, oikeastaa jokaisen olisi pakko lukea! Jotta ymmärtäisi missä mennään.

Päivämäärä:04.11.2017
Arvosana:
Otsikko:Selkeää, ymmärrettävää, kaivattua ja karua
Arvostelu:Karua vaiettua faktaa eläkejärjestelmästä jonka vallassa oleva sukupolvi on luonut. Suosittelen sillä eihän näitä peruskoulupolulla opeteta (tietoisesti). Piste i:n päälle oli HS; haastattelu eläköityvästä verojohtajasta 3.11.17. Miksi hän puhuu epäkohdista vasta eläköityessään? Lopun henk koht. kanetti oli loistava - ei motivoi enää olla työssä kun eläkkeellä saa lähes samaa rahallista korvausta ja sivutoinä voi tienata lisää . Kiitos sukupolvi 19945-1960. Miksi eläkeläisest laitetaan eriarvoiseen asemaan = sama tehtävä=eläkeläinen=sama eläkekorvaus

Päivämäärä:27.12.2017
Arvosana:
Otsikko:Vihdoinkin tästä puhutaan
Arvostelu:Hyvä taloudellinen ja yhteiskunnallinen leikkaus työeläkejärjestelmään.

Vain perustuslaillinen näkökulma puuttuu. Sen mukaan veronluontoisia maksuja saa kerätä vain valtio.

Myös suurten ikäluokkien selitys perustuslain turvaamista eläkkeistä, joista he ovat maksaneet tuottoineen vain noin 1/3 (ja perässä tulevat 2/3) olisi pitänyt räjäyttää.

Järjestelmä kun ei ole vakuutuspohjainen.

Päivämäärä:27.12.2016
Arvosana:
Otsikko:Tervetullut näkökulma
Arvostelu:Paikoin vähän toistoa, mutta erittäin tervetulleita näkökulmia eläkekeskusteluun. Lisäksi aikaisemmin hyvin piiloon jäänyttä tietoa.