Kustannusosakeyhtiö Vastapaino
Email tai asnro: Salasana:
tai rekisteröidy
 
Vastapainon katalogi 2018

Uutuudet

Kirjat
Filosofia
Historia
Kasvatus ja koulutus
Klassikko
Kulttuurintutkimus
Media
Politiikka
Psykologia
Sosiaalipolitiikka
Sosiaalipsykologia
Sosiaalityö
Sosiologia
Sukupuolentutkimus
Talous
Tutkimusmenetelmät
Uskonto
Yhteiskunta
Ympäristö

E-kirjat

Osta Lahjakortti

Pokkarit

Kevään 2018 kirjat

Vastapainon kesäale 2018

Syksyn 2018 kirjat
 

UUDEN TYÖN PARADOKSIT : KESKUSTELUJA 2000-LUVUN TYÖPROSESSEISTA

Uuden työn paradoksit : Keskusteluja 2000-luvun työprosesseistaUUDEN TYÖN PARADOKSIT : KESKUSTELUJA 2000-LUVUN TYÖPROSESSEISTA
Tekijä: Raija Julkunen
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Vastapaino (2008)
Saatavuus: Tuote ei tilattavissa.
EUR   34,00
    
Kirjailija: Raija Julkunen
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Vastapaino
Kieli: Suomi
Sivumäärä: 334
Asu: Pehmeäkantinen kirja
Painos: 3.
Julkaisuvuosi: 2008 (lisätietoa)
Tuoteryhmä:
Kirjat
Kirjat > Sosiaalipolitiikka
Kirjat > Yhteiskunta

Tämän tuotteen osoite
EUR
34,00
Uuden työn paradoksit : Keskusteluja 2000-luvun työprosesseista
Suurenna viemällä hiiri kuvan päälle
zoom


Saatavuusarvio: Tuote ei tilattavissa.
ISBN-13: 9789517682183, ISBN-10: 9517682182
Hinta: 34.00 € (Alv 10%, 30.91€ Alv 0%)


Työ tuntuu olevan alituisessa murroksessa. Muutaman viime vuosikymmen muutosta luonnehditaan esimerkiksi siirtymäksi teollisesta jälkiteolliseen ja informationaaliseen, säännellystä sääntelemättömään, turvatusta hauraaseen ja epävarmaan, fordistisesta jälkifordistiseen, byrokraattisesta jälkibyrokraattiseen, ruumiillisesta kognitiivis-affektiiviseen tai vain vanhasta uuteen työhön. “Uusi” vaihtaa sisältöä aina vuosikymmenten mukaan, mutta tällä hetkellä “uuden työn” iskusanoja ovat tietoistunut, affektiivinen, verkostoituva, kommunikoiva, joustava, liikkuva ja prekaari työ.

Raija Julkunen tutki väitöskirjassaan Työprosessi ja pitkät aallot 1970–80 luvun taitekohtaa. Siihen ajoittuivat fordistisen massatuotannon ja massakulutuksen kypsyminen, protesti taylorisoitua työtä kohtaan, keskustelu työn humanisoinnista, työn uusien organisaatiomuotojen ja uusien johtamisoppien, kuten joustavan tuotannon ja japanilaisen liikkeenjohdon käyttöönotto. Tällöin Julkunen kehitti palkkatyön teoriaa, ymmärrystä kapitalismin ja työn murrosten suhteesta sekä uuden joustokapitalismin noususta.

Raija Julkunen on kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen palannut työprosessiteorian ydinkysymyksiin. 1980-luvulla näkyvissä ollut kansainvälistyvä, jälkifordistinen finanssi- ja joustokapitalismi elää nyt huippuaan. Työn maisema on hyvin toisenlainen kuin 1970-luvulla. Julkusen kohteena kaksikymmentä vuotta sitten oli teollisuustyö. Nykykäsittein vanhaa työtä pidetään objektivoituna, eli työnä, jota koskeva tieto ja ajattelu pyrittiin mahdollisuuksien mukaan objektivoimaan koneisiin, laitteisiin ja byrokraattisiin sääntöihin, ja näin tekemään pääoman kasautuminen riippumattomaksi työntekijöiden subjektiviteetista. Tässä kirjassa kohteena on uusi, subjektivoitu, henkilökohtaistunut ja yksilöitynyt, siis “kasvollinen” työ. Tietotalouden kysymää taitoa ja osaamista ei voi objektivoida koneisiin ja valmiisiin sääntöihin. Tämän ajan johtamis- ja organisaatio-opit pyrkivät ottamaan käyttöön työntekijöiden älyn, tunteet, aloitteellisuuden, vastuullisuuden ja kommunikaatiokyvyn.

Jälkifordistiseen työhön sisältyy suuri paradoksi. Sen piti olla työtä, jossa voi toteuttaa ja kehittää itseään. Jos uusi työ on juuri tällaista, miksi se synnyttää entistä enemmän kielteisiä kokemuksia ja epämukavuuksia, aina uupumus- ja masennusepidemioihin saakka. Miten on mahdollista, että se ajanjakso, joka 1970-luvulla näyttäytyi työn alentamisen aikana, näyttääkin nyt “hyvän työn” kulta-ajalta. Onko työ yksinkertaisesti epävarmempaa ja kiireisempää, vai mitkä ovat uuden työn paradoksin vaihtoehtoiset tulkinnat? Ovatko työn kielteiset puolet siirtyneet pois politiikan alueelta eli haastaako uupumus vain oman minuuden mutta ei työoloja?

Julkunen ottaa edelleen lähtökohdaksi työprosessiteorian ja sille olennaisen työprosessin kontrollin ja vastarinnan näkökulmat. Hän kysyy, millaisia byrokraattisia, teknisiä, normatiivisia ja markkinakontrollin muotoja subjektivoituun työhön ja työntekijöiden subjektiviteetin muovaamiseen tämän päivän työssä kohdistetaan, millaista epämukavuutta ja vastarinnan muotoja ne synnyttävät. Onko kollektiivisille protesteille enää tilaa vai onko jäljelle jäänyt vain omat sisäiset prosessit? Teoksessa otetaan käyttöön myös uusi näkökulma tulkitsemaan subjektivoidun työn epämukavuuksia: oman panoksen ja samalla itsen tunnustamiskamppailut.

Julkunen kokoaa ja kommentoi laajasti uudesta työstä käytyjä keskusteluja ja rakentaa niistä synteesiä.

Saatavissa myös e-kirjana.


Asiasanat: työnsosiologia työelämä muutos työ uusjako työprosessit työn-organisointi työelämän-suhteet työolot työhyvinvointi stressi uupumus masennus työntekijät arvostus tunnustus
Tuoteryhmä: Suomalaiset kirjat > Yhteiskunta > Taloustiede. Kansantaloustiede > Talouspolitiikka. Taloudelliset rakenteet > Työ. Työelämä


EUR
34,00
Sisäänkirjautuminen
Sisäänkirjautuminen
Rekisteröityminen
Oma tili
Omat tiedot
Omat tilaukset
Omat laskut
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu
Yhteystiedot
Toimitusehdot